Neglesopp

Neglesopper en vanlig infeksjon i neglen.Det begynner som en hvit eller gulbrun flekk under spissen av neglen eller tåneglen.Når soppinfeksjonen går dypere, kan neglen misfarges, tykne og smuldre i kanten.Neglesopp kan påvirke flere negler.

Hvis tilstanden din er mild og ikke plager deg, trenger du kanskje ikke behandling.Hvis neglesoppen din er smertefull og har forårsaket fortykkede negler, kan egenomsorgstrinn og medisiner hjelpe.Men selv om behandlingen er vellykket, kommer neglesopp ofte tilbake.

Neglesopp kalles også onychomycosis (on-ih-koh-my-KOH-sis).Når sopp infiserer områdene mellom tærne og huden på føttene, kalles det fotsopp (tinea pedis).

Symptomer på neglesopp inkluderer en eller negler som er:

  • *Fortykket
  • * Misfarget
  • *Skjør, smuldrende eller fillete
  • *Feilskapt
  • *Separert fra neglesengen
  • *Stinkende

Neglesoppkan påvirke negler, men det er mer vanlig i tånegler.

Hvordan får noen en soppinfeksjon i neglene?

Soppspikerinfeksjoner er forårsaket av mange forskjellige typer sopp som lever i miljøet.Små sprekker i neglen eller huden rundt kan tillate at disse bakteriene kommer inn i neglen og forårsake en infeksjon.

Hvem fårsoppspikerinfeksjoner?

Alle kan få en soppinfeksjon i neglene.Noen mennesker kan være mer sannsynlige enn andre for å få en soppspikerinfeksjon, inkludert eldre voksne og personer som har følgende tilstander:2,3

En negleskade eller fotdeformitet

Traume

Diabetes

Svekket immunsystem (for eksempel på grunn av kreft)

Venøs insuffisiens (dårlig sirkulasjon i bena) eller perifer arteriell sykdom (innsnevrede arterier reduserer blodstrømmen til armer eller ben)

Hudsoppinfeksjoner på andre deler av kroppen

Noen ganger kan en bakteriell infeksjon oppstå på toppen av en soppspikerinfeksjon og forårsake alvorlig sykdom.Dette er mer vanlig hos personer med diabetes eller andre tilstander som svekker kroppens forsvar mot infeksjon.

Forebygging

Hold hender og føtter rene og tørre.

Hold negler og tånegler korte og rene.

Ikke gå barbeint i områder som garderober eller offentlige dusjer.

Ikke del neglesaks med andre.

Når du besøker en neglesalong, velg en salong som er ren og lisensiert av statens kosmetikkstyre.Sørg for at salongen steriliserer instrumentene sine (negleklipper, saks osv.) etter hver bruk, eller ta med egne.

Behandling Svampespikerinfeksjoner kan være vanskelige å kurere, og behandlingen er mest vellykket når den startes tidlig.Sopp-negleinfeksjoner går vanligvis ikke over av seg selv, og den beste behandlingen er vanligvis reseptbelagte soppdrepende piller som tas gjennom munnen.I alvorlige tilfeller kan en helsepersonell fjerne neglen helt.Det kan ta flere måneder til et år før infeksjonen forsvinner.

Soppspikerinfeksjoner kan være nært forbundet med soppinfeksjoner i huden.Hvis en soppinfeksjon ikke behandles, kan den spre seg fra et sted til et annet.Pasienter bør diskutere alle hudproblemer med helsepersonell for å sikre at alle soppinfeksjoner behandles riktig.

Kliniske studier viser at laserbehandlingssuksessen er så høy som 90 % med flere behandlinger, mens dagens reseptbelagte terapier er omtrent 50 % effektive.

Laserenheter sender ut energipulser som produserer varme.Når den brukes til å behandle onychomycosis, er laseren rettet slik at varmen vil trenge gjennom tåneglen til neglesengen der soppen er tilstede.Som svar på varmen blir det infiserte vevet gassifisert og dekomponert, og ødelegger soppen og den omkringliggende huden og neglen.Varmen fra laserne har også en steriliserende effekt, som bidrar til å forhindre ny soppvekst.

Neglesopp


Innleggstid: Des-09-2022